Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výstava Karel IV. v Braniborsku…

Měl jsem tu vzácnou možnost zúčastnit se vernisáže výstavy první svého druhu v naší zemi, k letošnímu  sedmistému výročí narození císaře a českého krále Karla IV. v Památníku v Lidicích.

Tak, jak se jí zhostili  fundovaně zaměstnanci této státní instituce v čele s ředitelem  JUDr. Červenclem a vedoucím muzea Ing. Marinovem má mojí hlubokou úctu. Ve spolupráci s Dr. Eberhardem Kemnitzem,  zaníceným propagátorem Karla IV.a ředitelkou Městských muzeí v Tangermünde /Německo/ vytvořili dílo, které by mělo být i po skončení této výstavy 31.května 2016 prezentováno široké veřejnosti i v jiných místech naší země.

Výstava ukazuje pro nás Čechy celkem  neznámé působení Karla IV. v Braniborsku, kde pobýval od roku 1373 až do roku 1378,  kdy zemřel. Pro historii českých zemí to byl vyjímečný panovník, který, i když v neodborné anketě, byl  po právu zvolen největším Čechem.

Po krátkem úvodním slovu ředitele lidického památníku JUDr. Červencla, pak skvěle rétoricky a fundovaně obeznámila přítomné návštěvníky s tímto obdobím života Karla IV. PhDr. Eva Doležalová z historického ústavu Akademie věd České republiky. Velmi zdařile graficky vytvořené panely skutečně podrobně a zajímavě informují návštěvníky o působení Karla IV. v Braniborsku, na kterého je i nyní, především v jeho původním sídle v Tangermünde, vzpomínáno s velkou úctou.

Ve stejný den byla v Památníku Lidice  zahájena další výstava, „Operace Valkýra“ která v autentických a bohatých vyobrazeních připomíná nezdařený atentát na Hitlera v červenci 1944, v jehož čele stál německý plukovník  Claus Schenk von Stauffenberg.

Obě dvě výstavy dokazují, že Památník Lidice není jen místem památky na oběti lidické tragédie z 10.června 1942, ale stává se i vzdělávacím centrem, především pro mladé lidi, když k tomu připočtu již dnes světoznámou Mezinárodní výstavu dětských kreseb v Lidické galerii, jejíž skvělou kurátorkou je paní Kasalická.

Jako předseda Kruhu přátel česko-německého porozumění a přítel Lidic, vyjadřuji hlubokou úctu a dík za to, co se v Lidicích udělalo a dělá a což je i výsledkem pozitivní spolupráce mezi vedením Památníku v čele s JUDr. Červenclem a starostkou obce Lidice paní Veronikou Kellerovou. Hlubokou úctu chci vyjádřit  přeživším lidickým, paní Šupíkové, Kalibové, Skleničkové, panu Horešovskému a ostatním. 

Podle  ředitele lidického Památníku  JUDr. Červencla, dopoledne 6.ledna 2016 natáčela ve výstavní síni, kde je umístěna zmíněná výstava o Karlu.IV, Česká televize. Počkal jsem si večer na televizní zprávy, které jinak nesleduji u mého přítele německého předsedy našeho Kruhu Aloise Hartla. Skoro až na konci byl zveřejněn malý šot snad trvající max. 1 minutu o této výstavě, kde nebyl vůbec uveden představitel organizátora výstavy, ale jen pár vět z úst již zmíněné Dr. Doležalové z Historického ústavu Akademie věd ČR.

Jaký nepoměr, k tomu, když předtím redaktor Kubal někde z místa na Letné mnoho minut informoval ve spojení s paní Zárybnickou o počasí a nebo o místech, kde sněžilo. Dokazuje to, že Česká republika potřebuje naléhavě regionální televizní stanice, alespoň aby každý kraj měl svoje vysílání, neboť centralizace televizní tzv. veřejno-právní instituce jako je Česká televize, odporuje současnému trendu, subsidiarity, regionalismu, a informování občana především o událostech v regionu kde působí.

Podle mého názoru je ČT obrovský moloch do kterého každoročně koncesionáři odvádějí kolem 7 miliard korun a je především pod tlakem politických stran, které jsou si vědomy síly propagandy  uveřejněné  v televizním vysílání. Osobně si myslím, že budoucí stát by neměl působit v oblasti médií, formou státní televize, radia, nebo různými subvencemi, které právě politikům dávají možnost ovlivňovat média ve svůj prospěch. Stát by měl pouze určovat rámcové podmínky, za nichž by média fungovala, k čemuž patří ochrana soukromí člověka a právo požadovat uvedení na pravou míru lživé zprávy. Média ve většině případu informují o tom, co chce publikum číst, slyšet nebo vidět. Podle mého názoru velká část českých médií neslouží k informování, neboť média jsou též  velkým zdrojem zisku, ale k pobavení, bohužel mnohdy se nezastaví před záměrným rozšiřováním lživých informací, jejichž příčinou jsou politické a nebo hospodářské důvody. Občané by měli přijmout fakt, že média nejsou arbitrem skutečnosti!

 

Bohumil Řeřicha
předseda Kruhu česko-neměckého porozumění
autor spolupracuje s Památníkem Lidice

 

Autor: Památník Lidice | středa 13.1.2016 8:28 | karma článku: 9,86 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Památník Lidice

Příběh „Strýce Rudiho“ a jeho dar Lidicím

Rozhodnutí Gerharda Richtera darovat Lidicím svůj obraz „Onkel Rudi/Strýc Rudi“ (1965) je hluboce symbolické a dojemné. Lidice jsou místem jednoho z nejstrašnějších nacistických masakrů na našem území.

3.4.2024 v 0:21 | Karma: 4,45 | Přečteno: 120x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Varující symbol miliónů zavražděných dětí v nesmyslných válkách lidstva

"Postůjte lidé a slyšte poselství dětí zavražděných válkou A pospěšte říci ostatním, že všechno visí na pavoučím vlákně. Vím to! Ale neumím dělat nic jiného než sochy dětí – jak nejlépe umím...“ Z básně Marie Uchytilové (1987)

17.1.2024 v 14:10 | Karma: 15,99 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Mezinárodní dětská výtvarná výstava v sídle UNESCO v Paříži

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice slaví v letošním roce půlstoletí své existence. Už od svého vzniku je poselstvím MDVV připomínka dětských obětí lidického masakru, stejně jako dalších dětí,...

21.11.2022 v 12:08 | Karma: 4,27 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Růženka nikdy nepřestala věřit

Ve starých Lidicích bydlelo ve sto staveních na pět set obyvatel. Byl tu kostel sv. Martina, který se nacházel na mírné vyvýšenině a dominoval tak celé obci. Vedle kostela stávala škola, do které chodívalo sto dětí nejen z Lidic..

12.8.2022 v 10:40 | Karma: 18,71 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Památník Lidice

Vzdělávání v paměťové instituci může být zábavné

Už jste také přišli na to, že vzdělávání sebe i druhých nemusí být nuda pramenící z monotónního výkladu přednášejícího, při kterém máte tendenci usínat? My ano.

22.7.2021 v 8:30 | Karma: 5,79 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 4,45
  • Průměrná čtenost 609x
Státní příspěvková organizace Památník Lidice pečuje o trvalou vzpomínku na obec Lidice, vyhlazenou 10. června 1942 německými nacisty. Památník Lidice má rovněž na starost péči o NKP Pietní území Ležáky.
http://www.lidice-memorial.cz
http://www.facebook.com/Lidice.pamatnik, #lidicememorial 

Speciál blog s podporou Blog iDNES.cz

Seznam rubrik