Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravda sice zvítězila, aneb Kam kráčíme s naší historickou pamětí?!

Ve středu 2. března Poslanecká sněmovna PČR souhlasila s novelou zákona o státních svátcích, jíž se mění název svátku 17. listopad. Ke Dni boje za svobodu a demokracii vrací i Mezinárodní den studentstva...

... jako tomu bylo před rokem 1989.

Konečně zvítězil zdravý rozum.

Přejmenování svátku nebo přesněji, jeho doplnění o původní název,  navrhla poslankyně ANO Helena Válková. O podobnou změnu se přitom v minulosti pokoušela i KSČM. Zhruba před patnácti lety Ing. Josef Jíra, jeden ze studentů onoho černého pátku devětatřicátého, tehdejším ústavním činitelům – prezidentovi ČR, předsedům vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu PČR – poslal dopis s návrhem uzákonit 17. listopad jako významný den – Mezinárodní den studentstva. Odezvy se nedočkal. Proto také další léta opakovaně na politiky před Hlávkovou kolejí v Praze při vzpomínkové akci 17. listopadu apeloval  předseda Českého svazu bojovníků za svobodu, aby tak učinili.

Opozice středeční krok Sněmovny kritizuje. Uvádí natolik nesmyslné důvody, že nutně vyvolávají otázku, zda o historii vzniku Mezinárodního dne studenstva vůbec něco vědí.

Miroslav Kalousek,  předseda TOP 09, se například nechal slyšet, že vládní strany se prý nechaly zneužít komunisty. Podle něj „padl jeden velký symbol. Vědí to komunistické struktury, když dokázaly dnes při tomto hlasování prohlasovat změnu státního svátku 17. listopadu do dob před rokem 1989…“ Polistopadové symboly, jak tvrdí, se kácejí tak rychle, jako se „zavádějí represe a šmírování“.

Koalice ČSSD, KSČM, ANO pokračuje ve snižování významu 17. listopadu. Dnešním hlasováním mění význam tohoto dne pro ČR,“ komentoval rozhodnutí Sněmovny na sociální síti twitter předseda ODS Petr Fiala. 

Jak je vidět, opozici vůbec nejde o věcný obsah návrhu. K hlasování přistupuje čistě podle politické příslušnosti předkladatele, což je pro naši zemi dost smutné.

Doplnění státního svátku 17. listopadu o jeho původní název označuje za ostudu. Je to tedy hanba připomínat si hrdinství studentů 17. listopadu 1939? Je to hanba, připomínat si, za co tehdy bojovali? Nebýt jich, nebyl by ani 17. listopad 1989! Nebyli bychom tu totiž možná ani my.

Páni politici z opozice národ straší, že se novelou snižuje význam tohoto státního svátku. Jeho odkaz však už dávno pohřbili sami. Na hony se svou politikou vzdálili myšlenkám 17. listopadu 1939 i 1989. 

Plácat něco o návratu ke komunismu, je holý nesmysl. Jenom tím dokazují, že stále hodlají vládnout pouze mocí peněz a postavení a neberou na zřetel historické skutečnosti,  lidské utrpení, opravdové hrdinství a statečnost. 

Kam kráčíme s naší historickou pamětí?! Vždyť řada pravicových poslanců dokonce bez uzardění prohlašuje, že to byl svátek komunistický.

Sedmnáctý listopad coby Mezinárodní den studenta, na jehož vzniku mají zásluhu rovněž českoslovenští zahraniční vojáci, byl vyhlášen 17. listopadu 1941 v Londýně na manifestačním shromáždění delegátů studentů 26 národů světa. Chtěli tím vyjádřit „hlubokou úctu popraveným a uvězněným československým studentům, kteří první v Evropě dali podnět k masovému odporu proti nacistickým okupantům na podzim roku 1939“, jak se píše v Prohlášení spojeneckých studentů.

Před dvěma lety mne v souvislosti s iniciativou ČSBS zaujal názor, který zveřejnil filozof Martin Šimsa. Spolu s mnoha dalšími se  podepsal pod  petici za obnovení tohoto státního svátku. Jediného mezinárodního, majícího původ v českých zemích. K podpisu přidal vlastní komentář. „Za svobodu a demokracii bojovali studenti v roce 1939 i v roce 1989. Ti v roce 1939 nadto nasazovali a často i obětovali své životy. Ten, kdo to neví, je hloupý nebo nevzdělaný nebo má jiný záměr. Antikomunistická hloupost je podobná té komunistické - tedy odsuzovat něco jen proto, že se k tomu hlásí ti druzí. V této věci je ovšem dobře, že komunisté připomínají rok 1939 a ČSBS data obě.

Poděkování patří všem, kteří 2. března hlasovali pro návrh Heleny Válkové a tím dokázali, že historická pravda jim není lhostejná.

Jana Vrzalová
autorka je předsedkyní Klubu autorů literatury faktu

Autor: Památník Lidice | čtvrtek 3.3.2016 15:00 | karma článku: 17,60 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Památník Lidice

Příběh „Strýce Rudiho“ a jeho dar Lidicím

Rozhodnutí Gerharda Richtera darovat Lidicím svůj obraz „Onkel Rudi/Strýc Rudi“ (1965) je hluboce symbolické a dojemné. Lidice jsou místem jednoho z nejstrašnějších nacistických masakrů na našem území.

3.4.2024 v 0:21 | Karma: 4,44 | Přečteno: 118x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Varující symbol miliónů zavražděných dětí v nesmyslných válkách lidstva

"Postůjte lidé a slyšte poselství dětí zavražděných válkou A pospěšte říci ostatním, že všechno visí na pavoučím vlákně. Vím to! Ale neumím dělat nic jiného než sochy dětí – jak nejlépe umím...“ Z básně Marie Uchytilové (1987)

17.1.2024 v 14:10 | Karma: 15,99 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Mezinárodní dětská výtvarná výstava v sídle UNESCO v Paříži

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice slaví v letošním roce půlstoletí své existence. Už od svého vzniku je poselstvím MDVV připomínka dětských obětí lidického masakru, stejně jako dalších dětí,...

21.11.2022 v 12:08 | Karma: 4,27 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Růženka nikdy nepřestala věřit

Ve starých Lidicích bydlelo ve sto staveních na pět set obyvatel. Byl tu kostel sv. Martina, který se nacházel na mírné vyvýšenině a dominoval tak celé obci. Vedle kostela stávala škola, do které chodívalo sto dětí nejen z Lidic..

12.8.2022 v 10:40 | Karma: 18,71 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Památník Lidice

Vzdělávání v paměťové instituci může být zábavné

Už jste také přišli na to, že vzdělávání sebe i druhých nemusí být nuda pramenící z monotónního výkladu přednášejícího, při kterém máte tendenci usínat? My ano.

22.7.2021 v 8:30 | Karma: 5,79 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 4,44
  • Průměrná čtenost 609x
Státní příspěvková organizace Památník Lidice pečuje o trvalou vzpomínku na obec Lidice, vyhlazenou 10. června 1942 německými nacisty. Památník Lidice má rovněž na starost péči o NKP Pietní území Ležáky.
http://www.lidice-memorial.cz
http://www.facebook.com/Lidice.pamatnik, #lidicememorial 

Speciál blog s podporou Blog iDNES.cz

Seznam rubrik