Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Památníku Lidice se podařilo získat do svých muzejních sbírek unikátní dokumenty

Právě v těchto dnech si připomínáme smutné výročí 77 let od vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Pokud by někomu připadalo, že druhá světová válka je již dávnou minulostí, rozhodně by se mýlil.

Důkazem toho jsou i vzácné dokumenty, které se nám podařilo v minulém roce získat, a které ležely až doposud nepovšimnuty na půdě v seně v jedné moravské vesnici a Památníku Lidice se je podařilo získat ve velice zachovalé podobě.

Jedná se o Oběžník číslo 90 z 12. prosince roku 1942. Lidické muzeum tento dokument získalo od pana Ing. Zbyňka Kučery dne 7. prosince 2015. Šestnáctistránkový oběžník obsahuje seznam jmen občanů, kterým v důsledku toho, že byli označeni za nepřátele říše, propadlo veškeré jmění ve prospěch říše. Původně byl určen pro vnitřní potřebu členů Moravské jednoty záložen se sídlem v Brně. Doslova se jedná o „ Opatření Tajné státní policie /Praha/ - propadnutí jmění ve prospěch Německé říše – Důvěrné“. Instrukce v oběžníku jsou napsány česky, mimo jiné se v nich například praví: „Podle paragrafu 1, odst. 2 nařízení o propadnutí jmění v Protektorátě Čechy a Morava ze dne 4.10.1939/ RGB1.str. 1998 Věstn.říš.prot.str.181/ nařídil jsem propadnutí veškerého jmění výše jmenovaných osob nacházejícího se v Protektorátě Čechy a Morava. Tím přešel všechen majetek jmenovaných jakéhokoliv druhu do vlastnictví Německé říše. Žádám, aby toto propadnutí bylo obratem oznámeno všem bankám a peněžním ústavům v Protektorátě“. Podpis Dr. Witiska
 

Většina osob na seznamu jsou Židé, můžeme se zde dočíst jejich celá jména, místo i datum narození, jejich náboženské vyznání i adresu v době konfiskace jmění. Je to velice smutný seznam svědčící o krutosti a marnosti doby, napsaný na psacím stroji na zažloutlém papíře. Nacisté tyto nevinné lidi připravovali nejen o životy, ale zcela pragmaticky se obohacovali i jejich penězi. Pro nás je tento unikátní dokument zajímavý z toho důvodu, že v příloze k bodu číslo III. obsahuje tento oběžník téměř kompletní seznam popravených lidických mužů počínaje panem Brejchou Karlem a konče panem Sajdlem Antonínem. Bohužel i těmto lidickým mužům, byl veškerý majetek zabaven ve prospěch říše. Proč byl tento zabavený majetek evidován právě u Moravské jednoty záložen se sídlem v Brně, nám zatím zůstává záhadou. Dokument je psán česko-německy a je pro nás velmi unikátní.

Výše jmenovaný oběžník z doby druhé světové války není jediný unikátní dokument, který se v loňském roce podařilo získat pro muzeum Památníku Lidice. Neméně významné jsou i listiny a předměty vztahující se k místní škole, které jsou datovány lety 1870, 1978 či rokem 1879. Jedná se o soukromou pozůstalost po panu Františkovi Procházkovi, který působil v lidické škole jako učitel i řídící v 70. letech 19. století.  Zůstalo po něm i mosazné oválné pečetítko, které nyní muzeum vlastní, a které je datováno rokem 1878.
 

Některé z dokumentů nám dávají i možnost nahlédnout do osobní korespondence pana Františka Procházky.
 

K Lidicím se vztahují dvě zmínky pana Jana Procházky, jenž byl otcem Františka a v jednom z dopisů jej nabádá: „Kdybys mohl ty Lidice dostat, bylo by to dobré, je to pěkné místo, protož se přičiň, kdybys i na to něco měl vynaložit. Já tam byl v roce 1833 u vykáře a ve škole jsem ostal přes noc, byl tam tenkrát ale již obstarlý učitel, měl 3 dospělé dcery na vdaní, ten již ovšem musel zemřít, tenkrát tam byla jedna třída. Pozemky ale tam jsou dobré a obec velká.“ V jiném dopise synovi se pan Procházka na závěr vyznává ze svého pozitivnímu vztahu k Lidicím, píše: „Konečně nemám ani již co oznámit a protož Tonynku a ty dvě poupátka vaše i ty mé v mladosti známé Lidice všichni srdečně pozdravujeme“. Dopis je datován dne 19. listopadu roku 1878.

Kateřina Byrouti
autorka je kurátorkou sbírkových fondů Památníku Lidice

Autor: Památník Lidice | pondělí 21.3.2016 9:56 | karma článku: 12,43 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Památník Lidice

Příběh „Strýce Rudiho“ a jeho dar Lidicím

Rozhodnutí Gerharda Richtera darovat Lidicím svůj obraz „Onkel Rudi/Strýc Rudi“ (1965) je hluboce symbolické a dojemné. Lidice jsou místem jednoho z nejstrašnějších nacistických masakrů na našem území.

3.4.2024 v 0:21 | Karma: 4,45 | Přečteno: 120x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Varující symbol miliónů zavražděných dětí v nesmyslných válkách lidstva

"Postůjte lidé a slyšte poselství dětí zavražděných válkou A pospěšte říci ostatním, že všechno visí na pavoučím vlákně. Vím to! Ale neumím dělat nic jiného než sochy dětí – jak nejlépe umím...“ Z básně Marie Uchytilové (1987)

17.1.2024 v 14:10 | Karma: 15,99 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Mezinárodní dětská výtvarná výstava v sídle UNESCO v Paříži

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice slaví v letošním roce půlstoletí své existence. Už od svého vzniku je poselstvím MDVV připomínka dětských obětí lidického masakru, stejně jako dalších dětí,...

21.11.2022 v 12:08 | Karma: 4,27 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Růženka nikdy nepřestala věřit

Ve starých Lidicích bydlelo ve sto staveních na pět set obyvatel. Byl tu kostel sv. Martina, který se nacházel na mírné vyvýšenině a dominoval tak celé obci. Vedle kostela stávala škola, do které chodívalo sto dětí nejen z Lidic..

12.8.2022 v 10:40 | Karma: 18,71 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Památník Lidice

Vzdělávání v paměťové instituci může být zábavné

Už jste také přišli na to, že vzdělávání sebe i druhých nemusí být nuda pramenící z monotónního výkladu přednášejícího, při kterém máte tendenci usínat? My ano.

22.7.2021 v 8:30 | Karma: 5,79 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 4,45
  • Průměrná čtenost 609x
Státní příspěvková organizace Památník Lidice pečuje o trvalou vzpomínku na obec Lidice, vyhlazenou 10. června 1942 německými nacisty. Památník Lidice má rovněž na starost péči o NKP Pietní území Ležáky.
http://www.lidice-memorial.cz
http://www.facebook.com/Lidice.pamatnik, #lidicememorial 

Speciál blog s podporou Blog iDNES.cz

Seznam rubrik