Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byrokracie bere Lidicím duši

Když jsem před devíti lety začala pracovat v Památníku Lidice, práce tady mi přišla výrazně jednodušší. Ne jednodušší ve smyslu odbornosti, ale ve smyslu realizace veškerých činností.

Tou dobou jsme byli samostatnou institucí, jejímž hlavním posláním byla péče o trvalé uchování památky na lidickou tragédii. To znamená, že jsme se zabývali v první řadě správou památníku, pietního území a Lidické galerie, organizováním veřejných akcí, rozvíjením vzdělávání a zajišťováním doprovodných programů všeho druhu.

Na úseku správy majetku jsem měla v popisu pracovní činnosti pět základních činností, na které už tehdy byla potřeba celá pracovní doba bezezbytku. Člověk však měl příležitost věci dopředu promýšlet a samotné realizace díky tomu probíhaly jako na drátku.

To se však s přibývajícími léty dramaticky změnilo. Dnes mám na té samé pozici v náplni práce sedmnáct činností, kterým musím bez nároku na honorář věnovat 300 hodin přesčasů ročně. O minimálním navýšení platu, přestože jsem si velmi pečlivě prohlubovala za nemalé finanční a časové náklady kvalifikaci, ani nemluvím. V Lidicích ale nikdo nedělá „pro peníze“, všichni zaměstnanci tuto práci vnímají jako ojedinělé poslání a způsob důstojné seberealizace, proto tuto informaci berte ne jako stížnost, ale jako faktor dokreslující situaci. Bohužel mám čím dál víc pocit, že takto vnímají naše podněty i orgány, které mají možnost s platovou situací něco dělat, ale nedělají nic.

Podstatnější je, že se Památník Lidice kvůli nesmyslným požadavkům vyšších míst, stal z paměťové instituce zpravodajskou jednotkou vlády, ministerstev a úřadů. O samostatnosti už nemůže být řeč.

Samozřejmě, že v rámci svého poslání činíme to, co jsme činili předtím a ještě masivněji (nárůst vzdělávacích aktivit, doprovodných akcí, správa dalších dvou památníků, které jsme předtím ve správě neměli), ale činnosti se neúměrně komplikují a vše trvá dvakrát, někdy i třikrát déle.

Co je příčinou? Další a další zákony, kterým nerozumí ani odborníci, kteří se právem zabývají celý život. Navíc zákonům, které vstupují v účinnost, často chybí prováděcí vyhlášky a nikdo z kompetentních osob není dvakrát ochoten poskytovat metodickou podporu. Kdyby tyto zákony alespoň vedly ke kýženým efektům, zřejmě by nebylo na co si stěžovat. Jenže ani to se často nepotvzuje a svědčí o tom množství novel, zrušených zákonů a příkazů všeho druhu.

Navíc do nadřízených orgánů neustále přicházejí noví úředníci, kteří vymýšlejí práci ne sobě, ale nám. Hromady nesmyslných tabulek a „analýz“ se na nás řítí každým dnem a ve finále zjišťujeme, že se jimi nikdo ani neobtěžuje zabývat. To vás v nitru dost zasáhne, protože víte, že musíte spoustu času věnovat jakési činnosti pro činnost, která ale nepřináší žádnou přidanou hodnotu.

Přestože se často ohrazujeme a snažíme se stále řídit „selským rozumem“, není nám to nic platné. Naopak stále více vnímáme autoritativní řízení, které však nebere (a ani nechce brát) v potaz různorodost naší činnosti.

Následkem této přebujené byrokracie bude to, že nejen Památník Lidice, ale i další památníky, muzea, skanzeny a galerie začnou z důvodu nadměrného papírování utlumovat činnost, pro kterou jsou zřízeny, nebudou vznikat nové výstavy, publikace, badatelské projekty, modernější expozice a vzdělávací programy. Návštěvníci nebudou mít důvod navštěvovat stárnoucí organizace a tak si jednou někdo řekne, na co udržovat to, oč není zájem.

Každý den intenzivně přemýšlím, co s tím. A stále častěji docházím k závěru, že nic. Protože prostě nemáme potřebnou kompetenci toto změnit. Kultura je v této zemi prostě na okraji pozornosti.

Tak plyne den za dnem a deprese z bezbrannosti se prohlubuje. Z bezbrannosti nad tím, kam se to řítíme, a že to nemůže dobře dopadnout. Pokud bude byrokracie v tomto tempu bobtnat i nadále, sebere Lidicím jejich duši.

Doufejme, že další generace budou prozřetelnější a jednou pod haldou papírů opět objeví historii společně s kulturou svých předků tak, jako byl našimi předky objeven mamut v mase ledu.

Jana Chourová Plachá
autorka pracuje v Památníku Lidice
 

Autor: Památník Lidice | pátek 1.7.2016 7:44 | karma článku: 17,70 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Památník Lidice

Příběh „Strýce Rudiho“ a jeho dar Lidicím

Rozhodnutí Gerharda Richtera darovat Lidicím svůj obraz „Onkel Rudi/Strýc Rudi“ (1965) je hluboce symbolické a dojemné. Lidice jsou místem jednoho z nejstrašnějších nacistických masakrů na našem území.

3.4.2024 v 0:21 | Karma: 4,43 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Varující symbol miliónů zavražděných dětí v nesmyslných válkách lidstva

"Postůjte lidé a slyšte poselství dětí zavražděných válkou A pospěšte říci ostatním, že všechno visí na pavoučím vlákně. Vím to! Ale neumím dělat nic jiného než sochy dětí – jak nejlépe umím...“ Z básně Marie Uchytilové (1987)

17.1.2024 v 14:10 | Karma: 15,99 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Mezinárodní dětská výtvarná výstava v sídle UNESCO v Paříži

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice slaví v letošním roce půlstoletí své existence. Už od svého vzniku je poselstvím MDVV připomínka dětských obětí lidického masakru, stejně jako dalších dětí,...

21.11.2022 v 12:08 | Karma: 4,27 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Růženka nikdy nepřestala věřit

Ve starých Lidicích bydlelo ve sto staveních na pět set obyvatel. Byl tu kostel sv. Martina, který se nacházel na mírné vyvýšenině a dominoval tak celé obci. Vedle kostela stávala škola, do které chodívalo sto dětí nejen z Lidic..

12.8.2022 v 10:40 | Karma: 18,71 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Památník Lidice

Vzdělávání v paměťové instituci může být zábavné

Už jste také přišli na to, že vzdělávání sebe i druhých nemusí být nuda pramenící z monotónního výkladu přednášejícího, při kterém máte tendenci usínat? My ano.

22.7.2021 v 8:30 | Karma: 5,79 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:17

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 4,43
  • Průměrná čtenost 609x
Státní příspěvková organizace Památník Lidice pečuje o trvalou vzpomínku na obec Lidice, vyhlazenou 10. června 1942 německými nacisty. Památník Lidice má rovněž na starost péči o NKP Pietní území Ležáky.
http://www.lidice-memorial.cz
http://www.facebook.com/Lidice.pamatnik, #lidicememorial 

Speciál blog s podporou Blog iDNES.cz

Seznam rubrik