Lidice žijí již sedmdesát let

Zpráva o vypálení obce Lidice německými nacisty otřásla celým světem. Lidice měly být navždy vymazány z mapy. Jelikož Německo válku prohrálo, jeho cíl se nezdařil.

Obec byla obnovena a do vlasti se vrátilo 143 přeživších lidických žen a 17 dětí.

Barbarský zločin spáchaný na obci 10. června 1942 vzbudil obrovskou vlnu solidarity. Ministr námořnictva USA William F. Knox již 13. června 1942 prohlásil: „Zeptají-li se nás příští generace, proč jsme bojovali v této válce, budeme jim vypravovat o Lidicích.“ Města a obce v USA, Mexiku a Brazílii se na protest proti nacistickému zločinu přejmenovávaly na Lidice. Jméno Lidice dostávaly i novorozené dívky. V Británii bylo založeno hnutí Lidice shall live (Lidice budou žít) a zorganizovala se sbírka na obnovu obce.
   
Dne 10. června 1945 se v místě vypálené obce konala celonárodní tryzna, jíž se zúčastnilo na sto padesát tisíc občanů. Tehdejší ministr vnitra Václav Nosek při té příležitosti pronesl: „K odčinění této tragedie usnesla se slavnostně vláda Československé republiky ve své schůzi, konané dne 6. června 1945, na výstavbě nových Lidic. Jako ministr vnitra prohlašuji, že obnovujeme v osvobozené Československé republice obec Lidice v původních jejích hranicích i s jejím starobylým českým úředním názvem...“

Na projekt výstavby nových Lidic byla vypsána veřejná architektonická soutěž  již 1. srpna 1945. Cílem bylo vyřešit projekt tak, aby původní území obce zůstalo z pietních důvodů v nezměněné podobě. Po skončení druhého kola soutěže, začali architekti  vítězných týmů pracovat na konečném projektu. Poslední společný návrh byl v květnu 1947 předložen Zemskému národnímu výboru ke schválení.
  

Konečně pak v létě 1947 byl 300 metrů od původní vesnice položen základní kámen nových Lidic. Stavba prvních lidických domů slavnostně započala v květnu 1948.

Letos má položení základního kamene Lidic sedmdesáté výročí. Připomeneme si ho 27. května v obci Lidice. Dojde během něho kupříkladu k předání symbolických klíčů od obce prezidentu republiky Miloši Zemanovi a velvyslancům Velké Británie a USA.

Kateřina Niekurzáková
autorka pracuje jako průvodkyně v Památníku Lidice

Autor: Památník Lidice | úterý 9.5.2017 18:13 | karma článku: 13,97 | přečteno: 340x