Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojďme k sobě blíž, přátelé

Kaj džas?, zeptá se Rom, když potká svého druha. Třebaže ta slova znamenají „kam jdeš?“, mohou zastupovat i pozdrav. Odpověď zní:  Khere – ko Roma čili „domů – k Romům“.

Z toho plyne potřeba Romů být doma, mezi svými, ať v rodině, v okruhu rodu nebo v cikánské osadě. Vyjadřuje to i další romské rčení, stojící na romské stupnici hodnot na jedné z nejvyšších příček: fameľija hin Devlestar čili „rodina je od Boha“. Neboť doma se Rom nachází v bezpečí, domů nedoléhají rány okolního světa… a je čeho se obávat. Odedávna se bylo čeho obávat.

Romové ušli zhruba od dvanáctého století, kdy se vydali na svou pouť z indické pravlasti do Evropy, mimořádně trudnou, často krutou cestu. Ze zemí, v nichž se snažili usadit, je domorodci podle rozkazů svých vladařů vyháněli, bili, mučili, zabíjeli, pořádali na ně hony jako na lovnou zvěř. Nejinak tomu bylo v habsburské monarchii, do níž náležely i země Koruny české, kde se trýznění a fyzická likvidace Romů projevily nejvýrazněji v době panování císaře Karla VI. (1711–1740). Nešťastný úděl nešťastného etnika přivedli k vrcholu němečtí nacisté, kteří rozpoutali – jako v případě Židů – takzvané konečné řešení cikánské otázky. V praxi to znamenalo, že v cikánském koncentračním lágru  Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka) našlo smrt téměř 20 tisíc Romů z celé Evropy, přičemž odhad celkového počtu romských obětí v průběhu druhé světové války se pohybuje kolem půl milionu osob. Osud českých a moravských Romů však zůstává ojedinělý. Z 6500 Romů evidovaných v Čechách a na Moravě v roce 1940 se jich po válce vrátilo z koncentračních táborů necelých 600. K nim lze připočítat kolem tří set, maximálně pěti set Romů, kteří se mohli během války ukrývat na území protektorátu nebo třeba na Slovensku.

Žijeme dnes – a je třeba říkat to nahlas a opakovaně – v nebezpečném, hrůzném světě, v němž početné seskupení fanatických zločinců vybíjí pod rouškou jakési zvrhlé náboženské ideologie a s nenávistí vůči hodnotám civilizovaných, demokratických společenství, nevinné lidi v různých zemědílech – i v Evropě, i v blízkosti naší republiky. Tím větší máme důvod a morální povinnost spojit se k jednotě a ke snášenlivosti, to znamená odhodit permanentní sváry, rozepře a zlovolné útoky, zatím „pouze“ rétorické, které českou společnost zatěžují a brzdí ji v pozitivním, vpravdě demokratickém vývoji; týká se to i negativních postojů mnohých „bílých“ Čechů k Romům, které už nejednou přerostly ve veřejné rasistické excesy za hranicí zákona. Místo nenávistných nactiutrhání a ponižování lidské důstojnosti vykročme k sobě navzájem, podejme si ruce, pojďme k sobě blíž. Předpokladem těchto kroků je vzájemné poznání.

A věřme – Romové mají co nabídnout. Jejich vynikajícího hudebního a taneční umění si všiml už Karel Havlíček Borovský (1821–1856), proslulý satirik, epigramatik a novinář. V letech 1843–1844 působil v Rusku jako vychovatel v rodině významného profesora. Po návratu do vlasti uveřejnil své první tištěné literární dílo, Obrazy z Rus. Líčí v něm nejrůznější zajímavosti, s nimiž se v Rusku setkal, rovněž návštěvu romského koncertu. „Již od dávna cikáni bývali v Rusích jediní hudebníci z profesí… Při prvním koncertu zůstal jsem jako omámen… Jen samostatnost a původnost učí, hřeje a těší,“ zdůraznil Havlíček v souvislosti s poklonou hudebnímu a tanečnímu umění, které Romové odedávna přenášejí z generace na generaci. Když tento břitký kritik habsburské monarchie, katolické církve, tmářství a sociální nespravedlnosti ukázal své lidské srdce, pootevřel cikánskou duši a nahlédl do ní, učarovala mu právě její samostatnost a původnost. Cikánská duše, plná emocí, obav a úzkostí, vyzařující historii, tradice a kulturu lidu tmavé pleti, dodnes pluje na romském nebi – a nesou ji tam příslušníci nebo pamětníci starých cikánských rodů, kteří by mohli vyprávět o zvycích, obyčejích, obřadech i rituálech, plných snové pohádkovosti, lidské vlídnosti i romantiky.

 

 

Leč i lidé všeznalí odcházejí za horizont času, a tak zůstává na historicích, spisovatelích a paměťových institucích, aby zděděnou paměť předávali dál, především – a to je mimořádně důležité – mladému pokolení. Proto Památník Lidice, jeho vzdělávací oddělení, uspořádá 5. dubna ve spolupráci s Kulturní památkou Lety a nadací Cheiron T, o. p. s. již druhý ročník setkání nazvaného Sobě blíž. Jeho smyslem je seznámit žáky základních škol a studenty gymnázií v časově i programově přijatelné kostce s historií, kulturou a tradicemi Romů. Možná překvapivá, avšak potěšující zpráva zní: už řadu týdnů před 5. dubnem se přihlásilo se svými žáky tolik škol, že sál kulturního domu v Letech je dávno zaplněný do posledního místa.         

Přemysl Veverka
autor je členem Klubu autorů literatury faktu a spolupracovníkem Památníku Lidice

Autor: Památník Lidice | úterý 29.3.2016 8:49 | karma článku: 8,44 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Památník Lidice

Příběh „Strýce Rudiho“ a jeho dar Lidicím

Rozhodnutí Gerharda Richtera darovat Lidicím svůj obraz „Onkel Rudi/Strýc Rudi“ (1965) je hluboce symbolické a dojemné. Lidice jsou místem jednoho z nejstrašnějších nacistických masakrů na našem území.

3.4.2024 v 0:21 | Karma: 4,45 | Přečteno: 120x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Varující symbol miliónů zavražděných dětí v nesmyslných válkách lidstva

"Postůjte lidé a slyšte poselství dětí zavražděných válkou A pospěšte říci ostatním, že všechno visí na pavoučím vlákně. Vím to! Ale neumím dělat nic jiného než sochy dětí – jak nejlépe umím...“ Z básně Marie Uchytilové (1987)

17.1.2024 v 14:10 | Karma: 15,99 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Mezinárodní dětská výtvarná výstava v sídle UNESCO v Paříži

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice slaví v letošním roce půlstoletí své existence. Už od svého vzniku je poselstvím MDVV připomínka dětských obětí lidického masakru, stejně jako dalších dětí,...

21.11.2022 v 12:08 | Karma: 4,27 | Přečteno: 103x | Diskuse| Kultura

Památník Lidice

Růženka nikdy nepřestala věřit

Ve starých Lidicích bydlelo ve sto staveních na pět set obyvatel. Byl tu kostel sv. Martina, který se nacházel na mírné vyvýšenině a dominoval tak celé obci. Vedle kostela stávala škola, do které chodívalo sto dětí nejen z Lidic..

12.8.2022 v 10:40 | Karma: 18,71 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Památník Lidice

Vzdělávání v paměťové instituci může být zábavné

Už jste také přišli na to, že vzdělávání sebe i druhých nemusí být nuda pramenící z monotónního výkladu přednášejícího, při kterém máte tendenci usínat? My ano.

22.7.2021 v 8:30 | Karma: 5,79 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 4,45
  • Průměrná čtenost 609x
Státní příspěvková organizace Památník Lidice pečuje o trvalou vzpomínku na obec Lidice, vyhlazenou 10. června 1942 německými nacisty. Památník Lidice má rovněž na starost péči o NKP Pietní území Ležáky.
http://www.lidice-memorial.cz
http://www.facebook.com/Lidice.pamatnik, #lidicememorial 

Speciál blog s podporou Blog iDNES.cz

Seznam rubrik