Odkaz českých Lidic v peruánské Limě

V poslední listopadový den byla prostřednictvím Velvyslanectví České republiky Lima doručena do Památníku Lidice informace o návštěvě pana velvyslance v městské části Callao, kde se nachází pomník věnovaný obci Lidice.

Je velice potěšující dozvídat se podobné informace, které jsou navíc spojeny se zprávou, jak lidé v tak vzdáleném místě pečují o odkaz Lidic. Je patrné, že ani po necelých sedmdesáti pěti letech není osud vyhlazené obce lidem v různých koncích světa lhostejný.

I přesto, že Památník Lidice již několik měsíců připravuje doprovodné akce k 75. výročí vyhlazení obce Lidice, je toto první oficiální zpráva, která se k významnému výročí váže.

Text velvyslance České republiky v Limě Ing. Pavla Bechného ze zprávy pro Tiskové informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR:

"Velvyslanec P. Bechný vykonal dne 24. listopadu 2016 návštěvu městské části Callao a jednal se starostou Juanem Sotomayorem Garcíou. Jednání byl přítomen honorární konzul ČR v Callao p. Raúl Alta Torre, osobní přítel starosty.

ZÚ se v červenci letošního roku dozvěděl, že v Callao se nachází památník Lidicím. ZÚ o této skutečnosti dříve nevěděl, ani v archívu se nedochovaly žádné informace. Proto se obrátil na Památník v Lidicích, který zaslal historické fotografie.

Z nich vyplývá, že první památník byl vztyčen v Callao v roce 1943 za účasti tehdejšího peruánského prezidenta Manuela Prada a diplomatického zástupce čsl. exilové vlády Ing. Vladimíra J. Polodny. Akce byla připravena na 10. 6., ale vzhledem k pracovnímu zaneprázdnění prezidenta, který se chtěl slavnosti osobně zúčastnit, byla odložena na 20. 6. 1943.

Co se stalo s uvedeným památníkem není jasné, zřejmě ustoupil rozvoji města. Nejsou ani věrohodné informace o tom, jak vznikl současný památník. Pouze existuje zpráva o tom, že v červnu 1972 byla do tohoto nového památníku vložena reliéfní deska s nápisem „Lidice Vivirá Siempre“ u příležitosti návštěvy čsl. delegace. Památník byl umístěn do parku vedle radnice Callao, která se starala o jeho údržbu.

ZÚ vyhledal památník a pořídil aktuální fotodokumentaci. Dnešní stav je takový, že památník je zanedbaný a nachází se ve čtvrti, která je na městské periférii. Radnice se přestěhovala do nových prostor, čímž význam této části města upadl a čtvrť se stala, zejména ve večerních hodinách, poměrně nebezpečnou.

Za současného stavu je velmi složité zajistit péči o památník a také u něj organizovat pietní akce. Vzhledem k tomu, že příští rok se slaví 75. výročí lidické tragédie, zvažuje ZÚ ve spolupráci s HK přemístění památníku na důstojnější a hlavně viditelnější místo v Callao.

Starosta města J. Sotomayor byl s tímto problémem obeznámen a nebylo mu známo, že se tento památník v Callao nachází.

Je ve funkci již druhé funkční období a měl by skončit v roce 2018. Přemístění památníku doporučuje, protože zóna kolem budovy ex radnice již ztratila na své atraktivitě a doporučil umístit památník do parku před pevností Real de Felipe na nábřeží, kde se již podobné monumenty nacházejí. Přislíbil pomoc při celé akci, zázemí magistrátu, asistenci při zpracování příslušné dokumentace či nového projektu a logistickou podporu. Stejnou pomoc nabídl taktéž HK ČR v Callao.

Doporučené místo splňuje všechny nezbytné parametry a je ideální pro nové umístění památníku Lidice v Callao. Místo je důstojné, viditelné, přehledné a v nedaleké vzdálenosti jsou i parkovací prostory.

Velvyslanec rovněž požádal o kontakt na místního historika, který by dokázal zjistit a vyhledat více informací o obou lidických památnících v Callao. Starosta rovněž tuto pomoc přislíbil.

Z výše uvedených důvodů ZÚ zahájí práce na přemístění památníku Lidice v Callao na nové místo tak, aby se inaugurace nového památníku uskutečnila v červnu 2017, kdy si budeme připomínat zmíněné 75. výročí lidické tragédie.

Záležitost byla svěřena do rukou HK ČR v Callao p. Raúla Alta Torreho, který zahájí technická jednání s magistrátem Callao v dané záležitosti.

Akce přemístění památníku Lidice v Callao bude vhodným příspěvkem do oslav 95. výročí navázání diplomatických styků mezi ČR a Peru, které si obě země připomenou v příštím roce."

Autor: Památník Lidice | úterý 6.12.2016 10:18 | karma článku: 11,88 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Památník Lidice

Zajati na hradě Lidice

10.7.2017 v 10:33 | Karma: 20,48

Památník Lidice

Báseň pro Lidice

5.6.2017 v 13:27 | Karma: 20,04
  • Počet článků 80
  • Celková karma 4,41
  • Průměrná čtenost 609x
Státní příspěvková organizace Památník Lidice pečuje o trvalou vzpomínku na obec Lidice, vyhlazenou 10. června 1942 německými nacisty. Památník Lidice má rovněž na starost péči o NKP Pietní území Ležáky.
http://www.lidice-memorial.cz
http://www.facebook.com/Lidice.pamatnik, #lidicememorial 

Speciál blog s podporou Blog iDNES.cz

Seznam rubrik